Abeceda zdravlja, radionice u vrticima Ustanove

Crveni križ Grada Zenica, kroz dugogodišnje iskustvo, prepoznao je potrebu razvijanja svijesti o humanosti, solidarnosti i drugim ljudskim i društvenim vrijednostima „od malih nogu“.
U tu svrhu, osmišljeno je niz radionica iz domena rada Crvenog križa kako bi se što lakše približili našoj ciljnoj grupi, djeci predškolskog uzrasta, starosti od 5 do 6 godina.
Prva radionica je posvećena prevenciji bolesti i kroz publikaciju „Abeceda zdravlja“, izdavača CKG Zenica, kojom će slikovito, kroz abecedu, biti provedena edukacija o prevenciji bolesti, sprečavanju povređivanja i sl.
U tu svrhu CKG Zenica će za sve male korisnike, njih oko 150, obezbijediti knjižicu „Abeceda zdravlja“.
Tokom radionica, takođe, CKG Zenica obezbjeđuje osvježenje za učesnike, te tehnička pomagala.
U ulozi edukatora su volonteri CKG Zenica.
Projektne aktivnosti u starijim grupama JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica realizirat će se od 25.01.2016 – 26.02.2016. godine, jedanom sedmično u vrtićima Ustanove.
Na kraju prvog ciklusa radionica bit će organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi (termin će ovisiti o slobodnim terminima i planovima Transfuzijskog centra KBZ) za roditelje djece zeničkih vrtića. Ovo će biti i mini takmičenje, u kojem za vrtić, čiji se roditelji u najvećem broju odazovu akciji DDK, slijedi nagrada.
Plan je da ova vrsta saradnje postane tradicija, te da se i zvanično uspostavi naziv „Pčelice Crvenog križa“, te da zajednički izgrađujemo „zdrave“ generacije .

Opširnije na našoj fb stranici:

https://www.facebook.com/zenickivrtici/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *