Najava manifestacije ”Korakom do plesa” u Gradskoj areni Zenica

U JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica boravi oko 500 djece uzrasta od 6 mjeseci do 6 godina na cjelodnevnom boravku od 06:30-17:00 h. Pored djece obuhvaćene Cjelovitim razvojnim programom, koji podrazumijeva odgojno-obrazovni rad sa djecom u svim razvojnim oblastima, u periodu mart-maj 2017. godine, broj djece u Ustanovi se povećao realizacijom Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOIO) u godini pred polazak u osnovnu školu, u trajanju od 180 sati.

U vrtićima Ustanove i pripadajućim centralnim i područnim osnovnim školama, POPOIO obuhvaćeno je 668 djece koja nisu bila dio Cjelovitog razvojnog programa, te se trudimo da im u tom kratkom periodu priuštimo što više sadržaja, izleta, posjeta kulturnim institucijama, ali i da ih uključimo u horske, dramske i  kreativne radionice/igraonice, kako bi se predstavila javnosti ali i svojim roditeljima.

Namjera nam je da djeca koja su upisana u redovne programe Ustanove, kao i djeca POPOIO pripadajućih centralnih i područnih osnovnih škola pod istim uslovima budu zastupljena u programu manifestacije.

Program je koncipiran tako da  djeca u velikim grupama, uz pomoć svojih odgajateljica, prezentuju ono što su naučila u vrtiću, a vezano je za muzički izraz, te da im je približen plesni pokret i osjećaj za ritam, a specifikum ove manifestacije  je da je sve pjesme koje će djeca pjevati napisao Sajid Jusić.

Ono što nam je važno, a vezano je za posao koji obavljamo, jeste da naglasimo snagu timskog rada, te da pokažemo kako geografska odvojenost, ne znači i podijeljenost.

Djeca koja učestvuju u programu su iz sljedećih Mjesnih zajednica grada Zenice:

 1. Pehare
 2. Jezera
 3. Janjići
 4. Gnusi
 5. Luke
 6. Tetovo
 7. Gradišće
 8. Šerići
 9. Vukotići
 10. Stranjani
 11. Pojske
 12. Vrselje
 13. Lokvine
 14. Arnauti
 15. Radinovići
 16. Babino
 17. Seoci
 18. Nemila
 19. Orahovica
 20. Vranduk
 21. Starina
 22. Bistrica
 23. Topčić Polje
 24.  Kolići

Njima će se pridružiti i djeca iz sedam vrtića Ustanove:

 • Sead Škrgo
 • Pinokio
 • Radost
 • Pčelica
 • Lipa
 • Dunja i
 • Poletarac

Kordinatorica projekta  „Korakom do plesa“ je odgajateljica Erna Čunjalo, koja je ujedno i idejni tvorac i realizator programa, zajedno sa odgajateljicama iz Ustanove. U programu učestvuje 920 djece od 3 do 6 godina.

Manifestacija će se održati u subotu, 27.05.2017.godine, u Gradskoj areni Zenica sa početkom u 18.00 sati.

Zahvaljujemo se upravi Gradske arene Zenica na susretljivosti i pomoći pri organizaciji manifestacije, Prevent grupaciji na učešću pri kupovini majica i A.E. Sigurnosti, koji su pomogli da sve bude u skladu sa potrebama sigurnosti djece i odraslih, kao i roditeljima, našim najvažnijim partnerima.

Slika-1 Slika-4 Slika-5 Slika-7 Slika-8 Slika-11 Slika-14 Slika-15 Slika-16 Slika-17 Slika-18 Slika-19 Slika-20 Slika-21 Slika-24 Slika-25 Slika-26 Slika-27 Slika-28 Slika-29 Slika-31 Slika-32 Slika-33 Slika-34 Slika-35 Slika-36

 Video najava manifestacije ”Korakom do plesa”

 

Redakcija

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *