Najava predstave Ustanove ”Eko Zeko” u BNP-u Zenica u okviru manifestacije Noc teatra Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 09.11.2017. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija Noć teatra Bosne i Hercegovine – European theatre night.

Pomenuta manifestacija tradicionalno se održava treće subote u mjesecu novembru, a ove godine održaće se u subotu, 18.11.2017. godine.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hazim Begagić, tom prilikom je istakao da BNP Zenica već osmu godinu u kontinuitetu preuzima ulogu organizacije ove manifestacije čiji je cilj afirmacija scensko-izvedbene kulture pozorišta i umjetnosti uopšte i koja nudi mogućnost učešća svim subjektima scenskih umjetnosti na području BiH. Tako će ovogodišnju manifestaciju upotpuniti 24 učesnika iz 13 bh. gradova sa 34 programa, među kojima su profesionalna i amaterska pozorišta, centri za kulturu, škole, fakulteti, biblioteke, udruženja građana, vrtići…

Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica prvi put je uzela učešće u Noći teatra, a tim povodom na konferenciji je govorila direktorica Jasmina Gasal, koja je naglasila važnost animiranja namlađe populacije za dolazak u pozorište, ali i važnost akcentiranja igre u odgoju djeteta predškolskog uzrasta.

“Ono na šta sam posebno ponosna i na šta smo stavili akcenat jeste to da je predstava “Eko Zeko”, koja će biti izvedena u subotu u 12.00 sati, predstava koja je nastala na osnovu stihovnog igrokaza naše kolegice, odgajateljice Alise Trtak, koja je napisala i režirala predstavu zajedno sa našim kolegicama. Napravili smo malu predstavu i igrokaz ekološkog karaktera čiji je cilj poslati važne ekološke poruke djeci predškolskog uzrasta i u kojoj smo udružili snage velikih i malih. Odgajateljice iz vrtića Ustanove zajedno sa djecom izišle su i stale na veliku scenu i ovo je drugo izvođenje ove predstave. Uz ulaznicu koju će roditelji kupiti djeca će dobiti slikovnicu “Eko Zeko” koja je vrlo edukativna i potrebna  djeci, naročito Zeničanima koji se stalno suočavaju sa ekološkim problemima”, naglasila je u svom obraćanju direktorica JU  Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Jasmina Gasal.

U predstavi glume: Amela Fetić (Jež Smećebjež), Irna Bulut (Eko Zeko), Alisa Trtak (Sova) i djeca vrtića ”Sead Škrgo” (Tajra Ibrašimović, Adna Nadžaković, Ema Redžepović, Zijada Ganić, Dženan Halilović i Danin Drino). Na sceni će se pojaviti i djeca starije grupe vrtića ”Radost”.

Predstava će biti izvedena u subotu, 18.11.2017. godine na velikoj sceni BNP-a Zenica sa početkom u 12.00 sati.

Ulaznice po cijeni od 4.00 KM (ulaznica i slikovnica) mogu se nabaviti u vrtićima Ustanove i BNP-u Zenica.

DSC03029 DSC03026 DSC02985

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *