POJASNJENJE prethodne obavijesti roditeljima

Poštovani roditelji,

s obzirom na veliki broj predanih zahtjeva za povratak u vrtić nakon zabrane rada i jasno shvaćene prve obavijesti, a zbog roditelja koji nisu pravilno shvatili naše obavještenje ovim putem pojašnjavamo uputu za povratak djeteta u vrtić koja podrazumijeva uredan nalaz pedijatra, odnosno ljekarsko uvjerenje za svako dijete i prijavu mailom na adresu administracija@zenickivrtici.com sa sljedećim podacima:

–          ime i prezime roditelja i djeteta,

–          vrtić koji želite ili alternativni vrtić,

–          termin polaska djeteta u vrtić,

–          datum rođenja djeteta i

–          kontakt podatke jednog roditelja.

Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju ZDK (Član 14. stav 3), kao i Pravilnikom o prijemu  i boravku djece JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica (Član 3. stav 2 (a)), propisana je obaveza potvrde zdravstvenog stanja djeteta od nadležnog ljekara prije početka boravka u vrtiću.  S obzirom na činjenicu da djeca nisu bila u vrtiću dva mjeseca, potvrda pedijatra o zdravstvenom stanju je izuzetno važna, kako zbog samog djeteta tako i zbog druge djece, ali i zaposlenih. Činjenica da je Naredba o obustavi rada, uzrokovana zdravstvenom ugroženošću stanovništva tj. proglašenjem stanja prirodne nesreće, ovu zakonsku odredbu čini još realnijom i neophodnom.

Kao Ustanova koja se bavi djelatnošću od posebnog društvenog značaja i čija je djelatnost posebno osjetljiva jer govorimo o djeci, te svjesni ogromne odgovornosti i potrebnih napora kako bismo zaštitili najmlađe,  postupamo po važećim pozitivnim zakonskim aktima i poštujemo upute i preporuke nadležnih institucija sa svake instance. S tim u vezi, još uvijek nemamo jasne i konkretne upute ni protokole Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, pa samim time ni kantonalnog vezano za organizaciju rada u vrtićima, koje su nam obavezujuće, niti znamo koliki će biti maksimalni broj djece dozvoljen u jednoj odgojnoj grupi.

Obavijest smo poslali s ciljem da vam damo upute kojima trenutno raspolažemo, te da izvršite prijavu djece sa naznakom tačnog termina povratka (na primjer odmah po početku rada ili 15.06.2020. ili 01.12.2020. i sl.), kako bismo znali kolika je zainteresovanost roditelja u ovom periodu i hoćemo li prostorno i kapacitetom moći odgovoriti vašim potrebama, a uz to uvažiti preporuke nadležnih.

Roditeljima školske djece, trenutno nudimo mogućnost boravka u našim vrtićima po cijeni boravka vrtićke djece, tako da je potrebno da zainteresirani roditelji prijave djecu mejlom sa naprijed navedenim traženim podacima.

Što se tiče upita o uplaćenim sredstvima roditelja, sva eventualna sredstva pretplate biće prebačena za naredni period boravka vašeg djeteta u vrtiću, osim roditeljima koji žele raskinuti Ugovor i kojima će pretplata biti vraćena na njihov broj žiro računa. Roditelje koji nisu izvršili uplatu za period prije obustave rada (Naredbom o prekidu rada od 16.03.2020. godine), molimo da dug izmire.

Iskazano nezadovoljstvo pojedinih roditelja određenim segmentima naše usluge, ćemo uvažiti i učiniti sve da isto otklonimo nakon što Ustanova zvanično ponovo otpočne sa radom. Odgovornost za sigurnost i zdravlje svakog djeteta u ovom momentu nam je prioritet, te vršimo sve potrebne radnje na čišćenju, dezinfekciji i pripremi prostora, igračaka i brojne druge aktivnosti u osmišljavanju načina rada uz uvažavanje datih preporuka, koje su nam u ovom momentu ključne kako bismo počeli sa radom i ne bi ponovo bili dovedeni u situaciju da nam zatvaraju vrtiće.

I više je nego očito da je karantena ostavila tragove na svakome od nas i dodatno nas učinila opravdano zabrinutima, ali i u ovoj Ustanovi rade zaposlenici o čijem zdravlju i sigurnosti takođe moramo da brinemo, kao i o zdravlju i sigurnosti vas i vaše djece, a to možemo samo uvažavajući jedni druge i poštujući pravila nadležnih, ali i pravila ove Ustanove.

I na kraju, molimo vas da vaše javno obraćanje na našoj fb stranici svedete na nivo onoga što nosi i predstavlja ova Ustanova, a sve neprimjerene, inkriminirajuće, omalovažavajuće, neprovjerene pa i uvredljive komentare ostavite za sebe jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da ih brišemo pa i poduzimamo druge zakonom dozvoljene radnje.

”Panika nije opcija, ali oprez jeste” je slogan Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ovim sloganom je rečeno mnogo više nego što bi se u prvom momentu moglo učiniti, ali i rečenica da ”poslije COVID-a život više neće biti isti”, a koju svakodnevno izgovaraju eminentni stručnjaci na medijima se zaista pokazuje tačnom. Očito je da ćemo se svi morati prilagođavati nekim novim navikama i pravilima pa i onima koja nam se lično ne dopadaju, ali društvena odgovornost je naša zajednička obaveza.

Zato dragi roditelji, budimo odgovorni, pustimo stručnjacima da rade svoj posao, poštujmo pravila svake institucije i vratimo dobrobit djeteta u fokus našeg zajedničkog djelovanja.

Vaša JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica

n

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *