Zapocela realizacija POPOiO za djecu u godini pred polazak u osnovnu skolu

Danas je u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica započela realizacija  Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu u 2015/2016. godini.

POPOiO su obuhvaćena sva djeca koja su do 1. marta 2016. godine navršila 5 godina i 6 mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu bila upisana u neku od javnih ili privatnih predškolskih ustanova koje su verifikovane tj. upisane u Registar predškolskih ustanova ZDK.

U 5 vrtića Ustanove, te centralnim i područnim školama, formirano je ukupno 40 odgojnih grupa, za oko 670 budućih prvačića, koji do sada nisu bili obuhvaćeni institucionalnim predškolskim odgojem i obrazovanjem.
Istovremeno, za potrebe realizacije POPOiO, Ustanova je angažirala 20 profesora i nastavnika predškolskog odgoja sa Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Djeca koja su pohađala  Ustanovu u protekloj školskoj godini, njih preko 100,  dobit će Uvjerenje o završenom Cjelovitom razvojnom programu, a djeca polaznici Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja  Uvjerenje o završenom POPOiO. Oba uvjerenja su validna i neophodna za upis u osnovnu školu.

POPOiO za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu finansira se iz Budžeta Kantona u trajanju 150 sati (deset sedmica).

U realizaciji POPOiO na području Grada Zenice uključene su i privatne predškolske Ustanove koje su verifikovane tj. upisane u Registar predškolskih ustanova ZDK, tako da je  broj djece obuhvaćene programom  daleko veći.

Svim budućim prvačićima, kao i njihovim roditeljima, JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica upućuje najiskrenije čestitke povodom početka pripreme za polazak u osnovnu školu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *