Izlet na Vrelo Bosne u okviru projekta ”Recikliraj i stedi jer voda vrijedi”

U okviru  realizacije projekta ”Recikliraj i štedi jer voda vrijedi”, u subotu, 12.05.2018. godine, roditelji, djeca i učiteljice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, posjetili su Vrelo Bosne. Tom prilikom sa djecom su održane radionice ekološkog karaktera ali i prigodne pokretne i tjelesne aktivnosti na otvorenom.

Projekat je podržan od Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, a osnovni cilj projekta je stvarati i razvijati svijest djece predškolskog i ranog školskog uzrasta o potrebi očuvanja životne sredine sa akcentom na značaj vode za život i higijenu, ali i potrebu zaštite vode i vodenih površina od zagađenja, te na značaj recikliranja plastične ambalaže od vode i sokova.

Projekat se realizira od oktobra 2017. godine po fazama:

Prva faza: Radionice na temu ”Značaj vode za piće i higijenu” u vrtiću i ”Rijeka Bosna” izlet na Kamberovića polje

Druga faza: Prikupljanje plastičnih boca i čepova sa plastičnih boca u vrtićima

Treća faza: Izrada murala od čepova sa plastičnih boca i mozaika od prikupljenih plastičnih boca, ukrasnih predmeta od plastične ambalaže, didaktičkih igračaka i dr.

Četvrta faza: Izložba murala i mozaika od recikliranog materijala

Peta faza: Eko radionica u prirodi :Izlet na Vrelo rijeke Bosne (djeca i roditelji starijih grupa) i Vlašić (team building-odgajatelji i roditelji)

42 35 (2)

 

 
 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *