Projekat ”Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini“

Projekat „Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini“ realizira se u četiri grada Bosne i Hercegovine (Doboj, Mostar, Zenica i Zvornik) s ciljem jačanja kapaciteta lokalne zajednice za primjenu savremenih metoda prevencije. Projekat je podržan od strane Svjetske banke, a realizira se kroz četiri segmenta i to: zagovaranje, mobiliziranja zajednice, edukacija/intervencija, monitoring i evaluacija. Aktivnosti iz oblasti edukacije provodi Firma „Revicon“ iz Sarajeva,  koja se bavi istraživačko-razvojnim uslugama i poslovnim konsaltingom. Nositelj Projekta u našem gradu je Grad Zenica u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica su partneri u realizaciji.

Projekat smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u podrazumjeva sljedeće teme projekta:
• javno zdravlje,
• pravilna ishrana,
• fizička aktivnost,
• prevencija upotrebe duhana,
• prevencija upotrebe alkohola.

U okviru Projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini“ planirane su obuke za uposlenike predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Zenice. Obuka „Savremene metode prevencije“, koja je namijenjena uposlenicima predškolskih ustanova, održana je u subotu 05.05.2018. godine u prostorijama Velike sale Grada Zenice (sala Gradskog vijeća) u periodu od  09:00 do 16:00 sati.

Obuka je namijenjana direktorima/ koordinatorima/odgajateljima predškolskih ustanova u prvom ciklusu, dok će u narednom obuka biti namijenjena roditeljima.

Program obuke u subotu uspješno je završilo 14 zaposlenika JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

32105478_1684000805053830_2848119618592047104_n

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *