Kampanja obiljezavanja Svjetskog dana osoba sa invaliditetom u Ustanovi

Služba za školsku higijenu i Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica, posjetili su danas vrtić ”Sead Škrgo” JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Cilj posjete je bio obilježavanje Svjetskog dana osoba sa invaliditetom, koji se nizom različitih aktivnosti obilježava diljem svijeta, 03. decembra.

Tokom posjete vrtiću, djeci je na  uzrastu prilagođen način predstavljen način komunikacije sa osobama sa gubitkom sluha putem znakovnog jezika. Razgovor znakovnim jezikom sa  Brankom Jurić, tumačem glasovnog jezika i sekretarom pomenutog udruženja i Goranom Jerkićem, asistentom, djeci je bio više nego zanimljiv i aktivno su učestvovala u dvosmjernoj komunikaciji.

Zahvaljujemo se dr. Elmi Kuduzović ispred Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kao i predstavnicama Službe za školsku higijenu, koji su današnjom posjetom vrtiću Ustanove najmlađima ukazali da nismo svi isti, da postoje osobe koje imaju probleme sa sluhom, ali i da  postoji drugačiji način da sa njima razgovaramo i da pri tome jedni druge trebamo uvažavati.

Djeca vrtića ”Sead Škrgo” danas su na glasovnom jeziku naučila mnogo riječi. Neke će zapamtititi, neke ne. Ali jednu sigurno neće. Riječ koju glasovnim jezikom mogu reći na dva načina, jeste ”volim te”.

Galerija slika na linku

https://www.facebook.com/zenickivrtici/photos/?tab=album&album_id=1123210441119122

Redakcija

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *