Odrzana radionica o programu unapredjenja zdravlja djece ”Zdavo jedi, zdravo rasti”

U JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica (vrtić „Pinokio“)  26. 09. 2014. godine održana je edukativna radionica o integriranom programu unapređenja zdravlja djece, koju su realizirali stručnjaci iz oblasti obrazovanja i zdravstva ( Nadija Bandić, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Aida Filipović- Hadžiomeragić i Aida Vilić – Švraka, Federalni zavod za javno zdravstvo), u saradnji sa Radnom grupom za unapređenje zdravlja djece koja je formirana na nivou JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica ( Edina Hodžić, direktorica, Amela Fetić i Erna Čunjalo, odgajateljice, Fikreta Hodžić, njegovateljica, Mirsada Karić, kuharica i dr. Senad Huseinagić, roditelj). Radionicu je otvorio Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, tokom današnjih aktivnosti koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH poduzelo na izradi integrisanog intersektorskog programa za unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta pod nazivom ,,Zdravo jedi, zdravo rasti“, ministri obrazovanja iz Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona Sarajevo, na osnovu zaključka Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH, odabrali su jednu predškolsku ustanovu u kojoj će se realizirati navedeni Program. One će, poslije održanog ciklusa edukativnih radionica i izrade vlastite Politike zdrave ishrane, koja će uticati na promjenu svijesti svih uposlenih te djece i roditelja, postati nosioci prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije „Predškolska odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane”. Tako čast da učestvuju u ovom Programu ima šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH i to: „Dječiji grad“, Sarajevo; Dječiji vrtić „Bihać“; Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, vrtić „Naše dijete“ iz Tuzle; Dječiji vrtić „Čapljina“ i vrtić „Sunce“ iz Goražda.

Naša zemlja se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi na drugom mjestu po broju osoba sa prekomjernom težinom, stopa smrtnosti od bolesti vezanih uz nepravilnu ishranu dosegla 53.9% u Federaciji BiH, među vulnerabilnim grupama kao što su romska djeca pothranjenost je prisutna u visokim procentima (24%), dok je, s druge strane 17% djece ispod 5 godina u FBiH prekomjerno teško, 16% školske djece nikada ne doručkuje, da voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece-

Imajući ove podatke u vidu, bilo je neophodno uspostaviti snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti. Koordinator Programa je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a aktivnosti  se realiziraju u saradnji sa Unicefom BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz  Federacije BiH.

https://www.facebook.com/jupredskolski.zenica/media_set?set=a.1532072257011537.1073742237.100006263323415&type=1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *