U Ustanovi obiljezeni Medunarodni dan tolerancije i Medunarodni dan djeteta

JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, u saradnji sa Caritasom Švicarske i Agencijom za razvoj LEDA, obilježila je Međunarodni dan tolerancije (16.novembar) i Međunarodni dan djeteta (20.novembar), a sa ciljem promocije predškolskog odgoja za svu djecu projektom „Predškolsko obrazovanje za svu djecu – PEACH“, čiji su donatori Vlada Švicarske i Vlada Lihtenštajna.

Obilježavanje pomenutih datuma realizovano je kroz dva projekta – štampanje i promociju zbirke igrokaza „Stihokaz- igrokaz“, autorice Alise Trtak i predstavom za djecu „Nek’ svud ljubav sja“, kojom se htjela naglastiti različitost koju trebamo tolerisati i jedni drugima posvećivati pažnju, ljubav i poštovanje.

Zbirka ”Igrokaz-stihokaz”, izdavača JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, štampana je i promovisana pod pokroviteljstvom Caritasa Švicarske i Asocijacije LEDA, o čemu su na promociji govorile Elma Ćurulija, projekt menadžerica Caritasa Švicarske i Adela Mehinagić, direktorica Agencije za razvoj LEDA i koordinatorica projekta „Predškolsko obrazovanje za svu djecu – PEACH“,

Cilj projekta PEACH jeste da se djeca iz ugroženih porodica ukljuće u predškolske ustanove u svojoj općini ili putujućem vrtiću i na taj način stvaraju temelj za dalje učenje. Ovim projektom u školskoj 2018/2019..godini, 98 djece uključeno je u poludnevni cjeloviti predškolski program, a 71 dijete u obavezni predškolski program u godini pred polazak u osnovnu školu.

Direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Jasmina Gasal, istakla je uzetno uspješnu saradnju sa Caritasom Švicarske i Asocijacijom LEDA, a sve sa ciljem da se svakom djeteu u BiH omogući pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju.

Alisa Trtak, autorica zbirke ”Igrokaz-stihokaz”, navela je da je u pitanju zbirka ilustriranih stihovanih igrokaza za djecu pisanih sa namjerom da se odgojno i edukativno djeluje na dijete. U njima je sadržana jedna cijela mala enciklopedija prirode, protkana stihovima, koja djetetu daje mogućnost da istražuje, upoznaje i stiče nova iskustva koja su primjerena djetetovom uzrastu i interesima, kako bi zadovoljilo svoju prirodnu radoznalost. Igrokazi su to koji u sebi nose i iskazuju ljepotu prirode, ali su u svakom trenutku orjentisani na dijete, posvećeni djetetu i iz njih prosto isijava ljubav prema razigranom dječijem svijetu, radoznalom dječijem pogledu i nesputanoj dječijoj mašti.

Na osnovu pomenute zbirke igrokaza, nastala je predstava ”Nek svud ljubav sja”, čiji scenario i režiju potpisuje Alisa Trtak, a scenografiju i kostimografiju Amela Fetić, a koja je 20. novembra sa početkom u 18.30 odigrana na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta.

U predstavi, uz odgajateljicu Irnu Bulut, glume i djeca vrtića ”Sead Škrgo”, ”Radost”, ”Pčelica” te djeca vrtića ”Lipa” koja su obuhvaćena projektom „Predškolsko obrazovanje za svu djecu – PEACH“.

Ovom prilikom zahvaljujemo se gospodinu Mithatu Kasapu, moderatoru promocije, i Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na iskazanoj podršci, medijima, a posebno Caritasu Švicarske i Asocijaciji LEDA koji su podrškom, u naprijed navedenim projektima ,omogućili da predškolski odgoj i obrazovanje bude promovisan, sveobuhvatniji, socijalno osviješten, inovativniji i kvalitetniji.

01 02 04 (2) 04

D81_5533 D81_5549 D81_5568 D81_5593 D81_5615 D81_5622 D81_5625 D81_5654

Više fotografija na fb stranici Ustanove

https://www.facebook.com/pg/zenickivrtici/photos/?tab=album&album_id=2455522861221200

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *