Korakom do plesa, Arena Zenica, najava manifestacije

Druga godišnja muzičko-plesna manifestacija „Korakom do plesa“ održaće se u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ Zenica, 21.04.2018. godine u 18:00 h.

Kordinatorica projekta „Korakom do plesa“ je odgajateljica Erna Čunjalo, koja je ujedno i koreograf, zajedno sa odgajateljicama iz Ustanove. Erna Čunjalo je  u organizaciji COI Step by Step bila nominovana za Nagradu za inovativne nastavnike/ce za 2017. godinu u kategoriji odgajatelja/ica.

U programu učestvuje 930 djece od 3 do 6 godina obuhvaćene Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu i djeca obuhvaćena Cjelovitim razvojnim programom iz sedam vrtića Ustanove:

  • Sead Škrgo
  • Pinokio
  • Radost
  • Pčelica
  • Lipa
  • Dunja i
  • Poletarac

Gosti manifestacije su i Omladinski hor Zenica pod dirigentskom palicom prof. Milenka Karovića, a voditelj programa Almir Hadžajlić.

Direktorica Ustanove Jasmina Gasal ističe:

”Djeca obuhvaćena Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu (POPOIO) nisu bila dio Cjelovitog razvojnog programa, pa se trudimo da im u tom periodu priuštimo što više sadržaja, izleta, posjeta kulturnim institucijama ali i da ih uključimo u horske, dramske i razne kreativne radionice/igraonice s ciljem da se i ona predstave javnosti ali i svojim roditeljima.

Namjera nam je da djeca koja su upisana u redovne programe naše Ustanove, kao i djeca koja su sa nama tri mjeseca, a iz seoskih su i prigradskih sredina pod istim uslovima budu zastupljena u programu manifestacije te na taj način premostimo geografske razlike.

Program je koncipiran tako da djeca u velikim grupama, uz pomoć svojih odgajateljica, prezentuju dio onoga što su naučila u vrtiću, a vezano je za muzički izraz, te da im se približi plesni pokret i osjećaj za ritam. Djeca ne mogu mirovati dok slušaju muziku, pokret izvire iz njih dok pjevaju, čak i dok pričaju priču, a mi smo to iskoordinirali zajedničkim plesnim pokretima čiju su koreografiju pripremile odgajateljice.

Iako je sa odgojnog aspekta značajnije da djeca plešu sama kako bi imala mogućnost da iskažu svoje stvaralaštvo i kreativnost, da bi se ostvario zadatak koji smo pred sebe postavili, potrebno je da odgajatelj povremeno koreografira pokret uz neke muzičke numere, što smo ovom manifestacijom i pokazali prošle godine.

Zahvaljujemo se pokrovitelju manifestacije Gradu Zenica i gradonačelniku gospodinu Fuadu Kasumoviću, medijskom pokrovitelju RTV Zenici i sponzorima JU Apoteke Zdravlje Zenica i Agenciji za zaštitu imovine i lica A.E. Sigurnost, koji su pomogli da sve bude u skladu sa potrebama sigurnosti djece i odraslih, kao i roditeljima, koji svojim pedagoškim, kulturološkim i moralnim stavovima olakšavaju i podržavaju rad naše Ustanove.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *