Odrzana promocija slikovnice ”Iste smo ljubavi ti i ja” u Opcoj biblioteci Zenica

Danas je u prepunoj čitaonici Opće biblioteke Zenica upriličena promocija i prvo čitanje priča iz slikovnice ”Iste smo ljubavi ti i ja”. Osim čitanja priča, koje su oduševile prisutne, na veliko zadovoljstvo djece i roditelja, upriličene su i brojne druge zabavne i edukativne aktivnosti: stihovi, pjesma, zajedničke igre i bogata zakuska za svu djecu. Na promociju se odazvao veliki broj zaposlenika i djece vrtića JU Predškolski odgoj i obrazovanje, a ovim putem se zahvaljujemo i roditeljima koji su svojim prisustvom podržali projekat, kao i ljubaznim domaćinima. Bio je to zaista iskustveno bogat i nezaboravan doživljaj.

Direktorica Ustanove Jasmina Gasal podsjeća:

Save the Children International, 26. aprila 2016. godine,  pokreće novu globalnu kampanju pod nazivom „Every Last Child“. Kampanja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti i donosilaca odluka na najisključenije kategorije djece. Tokom naredne tri godine, u 120 zemalja u kojima djeluje SCI, govorit ćemo o preprekama, kao što su siromaštvo i diskriminacija, zbog kojih milioni djece u svijetu ne mogu napredovati i ostvariti svoj puni potencijal. U Bosni i Hercegovini kampanja će se provoditi pod imenom „Svako dijete #bez izuzetka“, a fokus će biti na osiguranju pristupa obaveznom predškolskom obrazovanju za svu djecu, s posebnim naglaskom na marginalizirane skupine kao što su romska djeca, djeca s poteškoćama u razvoju, djeca koja žive u ruralnim sredinama i sl.

Knjiga za djecu „Iste smo ljubavi ti i ja“ donosi šest priča o djeci koja su isključena iz normalnih društvenih tokova zbog svojih posebnosti – teškoća u razvoju, pripadnosti manjinskim grupama, porodične situacije, ali i ličnih osjećanja. Ove priče nam govore o važnosti prihvatanja drugih i drugačijih, o pozitivnim učincima kada prigrlimo razlike kao naše bogatstvo, a ne kao smetnje. Save the Children je za potrebe izrade ove knjige sklopio partnerstvo sa tri bh. spisateljice: Ferida Duraković, Sonja Jurić i Tanja Stupar-Trifunović, koje su autorice priča.

U Bosni i Hercegovini, kampanja će se fokusirati na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju pristup predškolskom obrazovanju, kao osnov za dobar i jednak početak za svu djecu. U skladu sa ciljevima globalne kampanje, posebno ćemo usmjeriti naše napore ka osiguravanju da i djeca iz ugroženih grupa, poput djece sa poteškoćama u razvoju, djece iz ruralnih područja ili romske djece, imaju jednake mogućnosti kao i ostala djeca i da bude im omogućeno predskolsko obrazovanje.

Slogan kampanje je – „Svako dijete #bez IZUZETKA“.

14800258_10208735072347159_1667594083_o

Galeriju slika možete pogledati na linku fb stranice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica

https://www.facebook.com/zenickivrtici/photos/?tab=album&album_id=1083087718464728

Redakcija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *