Obavijest roditeljima o trenutnim aktivnostima, a vezano za nastavak rada Ustanove

Poštovani roditelji,

obavještavamo vas da je  Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dostavila predškolskim ustanovama dokument pod nazivom “Akcioni plan za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i povećanje biosigurnosti u predškolskim ustanovama sa ciljem njihovog ponovnog otvaranja“.

Dokument obuhvata: online kurs za sve zaposlenike o biosigurnosti, planirane posjete timova Instituta predškolskim ustanovama, provođenje dezinfekcije i kontrolu sanitacije u predškolskim ustanovama, nove Izmjene i dopune Procedura za rad (između ostalog i Procedure za rad predškolskih ustanova – vodič za unapređenje (bio) sigurnosti u vrtićima) broj 02-299/21 od 19.01.2021. godine, revidiranje Planova biosigurnosti predškolskih ustanova, te način analize i izvještavanja prema svim relevantnim instancama i Kriznom štabu koji će u konačnici donijeti odluke o otvaranju ili neotvaranju svakog pojedinog objekta/predškolske ustanove.

S tim u vezi, obavještavamo vas da su tokom jučerašnjeg dana obavljenje posjete pojedinim vrtićima Ustanove, dok su preostale planirane za danas. Tokom posjeta, obavljaju se informativni savjetodavni razgovori,  vizuelna i epidemiološka inspekcija svih prostorija svakog vrtića, kao i mjerenje kvadrature prostorija.

U novim procedurama koje se odnose na organizaciju rada sa djecom, kao i organizaciju prostora, se navodi da jedna grupa može brojati maksimalno 15 osoba te da je potrebno obezbijediti najmanje 2,5 m2 za svako dijete. (Dokument u prilogu).

Pomenuta izmjena, uveliko će otežati pružanje usluga svim našim korisnicima, ali će Ustanova, s ciljem prevazilaženja istog, a vodeći računa prvenstveno o zaštiti zdravlja djece, roditelja i zaposlenika, staviti u funkciju sav raspoloživi prostor i zaposlenike te izvršiti sve potrebne reorganizacije kako bi se ispoštovale navedene preporuke Instituta.

Takođe vas obavještavamo  da je menadžment Ustanove uputio Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Urgenciju za preispitivanje opravdanosti preporuka i molbu za podršku.

Nakon okončanja pomenutih posjeta Instituta svakom vrtiću naše Ustanove i konačnih Izvještaja koje dobijemo, očekujemo i Odluku o početku rada.

O svim daljim zvaničnim informacijama koje dobijemo, odmah ćemo vas obavijestiti, svjesni potreba korisnika naših usluga, ali i značaja naše djelatnosti, predškolskog odgoja i obrazovanja.

Uprava JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica

04 Izmjene i dopune Procedure za rad predškolskih ustanova, rev. 3

04 Izmjene i dopune Procedure za rad predškolskih ustanova, rev. 3_00002 04 Izmjene i dopune Procedure za rad predškolskih ustanova, rev. 3_0000104 Izmjene i dopune Procedure za rad predškolskih ustanova, rev. 3_00002

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *